Kdy začíná menopauza, a jak dlouho trvá a můžete ji ovlivnit?

Menopauza je rozhodně specifickým obdobím v životě každé ženy. Některé z nás toto období zvládají bez obtíží, ale mnohé ženy se během menopauzy trápí. Můžete vy sama ovlivnit to, kdy menopauza začíná a jaké příznaky ji doprovázejí? To vám prozradíme v následujících řádcích.

Menopauza, přechod nebo klimakterium? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Hladina hormonů u žen se věkem mění. Přibližně ve 40. roce života začíná klesat funkce vaječníků a postupně produkují méně estrogenů a progesteronů. Neklamný znak toho, že u ženy nastává zásadní životní změna.

Abychom se mohli bavit o začátku menopauzy, ujasněme si nejprve pojmy. V souvislosti s tímto obdobím se totiž objevují tři různé názvy:

 

  • Klimakterium: období, během kterého dochází v ženském organismu ke změně hormonální rovnováhy a postupně končí činnost ženských pohlavních orgánů. Během klimakteria se mohou objevit různé obtíže, jako jsou výkyvy nálad, návaly horka nebo poruchy spánku. Menstruační krvácení přestává být pravidelné, až dojde k zastavení menstruace (menopauze).
  • Menopauza: označuje konec pravidelné menstruace u ženy v klimakteriu.
  • Přechod: synonymum pro klimakterium, označuje přesně to samé.

 

Jelikož však laická veřejnost považuje celé období klimakteria za menopauzu, přizpůsobíme se tomuto vnímání i my. Pro zjednodušení budeme klimakterium označovat jako menopauzu.

Čtěte také: Co je menopauza? Přechod není strašák

Kdy začíná menopauza? Jak dlouho trvá?

Menopauza nejčastěji začíná mezi 45. až 55. rokem života ženy.Průměrný věk nástupu menopauzy u žen je přitom 51 let. U některých žen se však může objevit podstatně dříve i podstatně později. V případě, že menopauza nastoupí před dosažením 40. roku života, hovoříme o tvz.předčasné menopauze.

Jelikož činnost vaječníků pozvolna ustává, postupně se projevují různé příznaky menopauzy. Z tohoto důvodu se rozděluje do několika samostatných fází:

  • Premenopauza.Začíná přibližně mezi 40. - 50. rokem života, ještě před poslední menstruací. Je charakteristická nepravidelným nebo zesíleným menstruačním krvácením a trvá přibližně 5 let. Objevují se první nepříznivé příznaky menopauzy, jako jsou například bolest hlavy či mírná nespavost. Žena je stále plodná a může otěhotnět.
  • Perimenopauza. Nastává kolem 50. roku života a je charakteristická výraznějším poklesem hormonů. Objevují se další příznaky, jako jsou změny nálad, návaly horka, noční pocení či snížené libido.
  • Menopauza.Označuje poslední menstruační cyklus. Jedná se o kratší období, ale příznaky se projevují naplno. Objevují se také mnohé zdravotní problémy.
  • Postmenopauza.Období zklidnění hormonů, které nastává rok po menopauze. Potíže pozvolna ustupují, ale úbytek estrogenu může s sebou přinést další zdravotní rizika.

U každé ženy tyto fáze nastupují a probíhají individuálně.Celé období přechodu může trvat i 10 let.

Čtěte také: Příznaky menopauzy vyžadují komplexní řešení

Kdy dosáhnete menopauzy vy?

Otázka nástupu menopauzy je poměrně složitá. Může vás zajímat například tehdy, plánujete-li rodinu, ale už dávno nemáte dvacet. Kolik let plodnosti vám ještě zbývá? Dá se odhadnout, jestli vás nepřekvapí předčasná menopauza? V některých případech ano. Máte-li například 45 let a dojde k vynechání menstruace alespoň třikrát za sebou, je velmi pravděpodobné, že nástup menopauzy se blíží.

Existuje několik faktorů, které podmiňují nástup menopauzy:

#1 Genetika

Předpokládá se, že k nejsilnějším faktorům, které ovlivňují nástup menopauzy, patří dědičnost. Chcete-li vědět, kdy se dosáhnete menopauzy, zeptejte se na to své matky. Je velmi pravděpodobné, že menopauza u vás nastoupí přibližně ve stejném věku.

Samozřejmě, toto pravidlo má také své výjimky. Sledujte i ostatní ženy ve vaší rodině - tety a babičky. Pokud se nástup menopauzy u nich odlišoval výrazně, není jasné, co se děje u vás. V případě, že to bylo přibližně ve stejném věku, očekávejte podobný vývoj událostí. V úvahu je však třeba vzít i další faktory.

#2 Kouření

Ničím neuškodíte svým vaječníkům víc než kouřením. Je to faktor, který porazí i genetiku – pokud kouříte, koledujete si o dřívější nástup menopauzy, než byl u vaší mámy. Kuřačky se mohou dostat do menopauzy již o dva roky dříve než nekuřačky.

#3 Překonaná onemocnění a operace

Dřívější nástup menopauzy podmiňují zejména operace vaječníků a podstoupení chemoterapie. Mnohé ženy procházejí během chemoterapie dočasnou menopauzou. Pokud se cyklus vrátí (což však není pravidlem), menopauzu dosáhnete pravděpodobně o několik let dříve, než kdybyste chemoterapii nepodstoupili.

Naopak existují faktory, které nástup menopauzy neovlivňují, i když si to možná o nich myslíte. Jsou to zejména věk při první menstruaci, těhotenství a kojení, užívání hormonální antikoncepce a rasa, resp. etnická příslušnost.

Jak zjistit, jestli jste v menopauze?

Čím více příznaků menopauzy máte, tím je pravděpodobnější, že menopauzu již prožíváte. Existují však i ženy, které mají nástup menopauzy tak mírný, že si ho ani nevšimnou.

Pokud si chcete být opravdu jistá, můžete si udělat test menopauzy. Dostanete jej v lékárně a je určen pro domácí použití. Jak funguje? Testy na menopauzu vyhodnocují přítomnost tzv. folikulostimulačního hormonu (FSH) v moči. Podle toho, jakou koncentraci tohoto hormonu test odhalí, zjistíte, jestli už se ve fázi menopauzy nacházíte. Pozor však, jedno měření zpravidla nestačí, protože hladina estrogenu a FSH často kolísá.

Můžete nástup menopauzy ovlivnit?

Odborníci při odpovědi na tuto otázku nejsou jednotní. Jedna skupina tvrdí, že menopauza se nedá oddálit, její nástup můžete jen urychlit. Kromě toho, že se vyhnete kouření, věk nástupu menopauzy nemůžete příliš ovlivnit.

Druhá skupina odborníky staví na náznacích, že kromě silných kuřaček může menopauza nastat spíše i u žen s mnoha dětmi. Může být ovlivněna i nadváhou nebo podváhou a také délkou menstruačního cyklu.

Jednoznačné důkazy o jejich vlivu však neexistují.

Co však jednoznačně dokážeme ovlivnit, je prožívání příznaků menopauzy. Náročnost jejich zvládání souvisí s životním stylem, psychikou a dalšími faktory. Nepříjemné příznaky dokážete zmírnit, pokud v životě dokážete provést změny.Více se hýbejte, dopřejte si pravidelný spánek, dbejte na zdravou stravu. Mimořádně důležitý je zejména příjem vitamínů D, E a vápníku.

Ke zmírnění nepříjemných symptomů menopauzy je k dispozici také množství přírodních doplňků, které ženám pomáhají překonat období přechodu přirozenou cestou.

Doplněk stravy Femenoa je čistě organický produkt, který byl speciálně vyvinut pro všechna čtyři stadia menopauzy. Obsahuje jedinečný mix bylinných ingrediencí z jetele červeného, ​​přesličky rolní, jírovce koňského, macy peruánské nebo ploštičníku třásňového. Ke zdravé regulaci hormonální rovnováhy přispívají také vitamíny D a B6, jakož i minerál hořčík.

Malá rada na závěr:

Přestože některé ženy prožívají období menopauzy hůře než ostatní, na všechny problémy existuje nějaké řešení. Dovolte přírodě podat vám pomocnou ruku. Zvládněte menopauzu s lehkostí a v souladu s přirozenými životními změnami.

Zdroje:

https://www.webmd.com/menopause/features/menopause-age-prediction 

https://www.nzip.cz/clanek/400-prechod-telesne-a-hormonalni-zmeny 

https://www.zdravie.sk/clanok/58817/klimakterium-trva-aj-10-rokov-a-ma-viacero-faz-niektore-zeny-moze-zacat-trapit-uz-okolo-35-ky



Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz