Věci, o kterých muži nemluví

Není žádným tajemstvím, že muži a ženy komunikují odlišně. Ženy jsou často otevřenější, pokud jde o jejich pocity, zatímco muži mají tendenci o věcech nemluvit. To může vést k mnoha nedorozuměním mezi pohlavími. Souvisí to například i s tlakem společnosti a výchovou. Vždyť kluci nepláčou. Tuto větu jim do hlav tlačí od útlého dětství mámy, babičky, ale i otcové. Neznamená to ale, že muži nemají emoce, právě naopak. Mnozí z nich jen jednoduše považují komunikovat o svých pocitech a problémech za projev slabosti či nedostatečné mužnosti. Odhalit své slabé místo je pro ně ponižující dokonce i před vlastní partnerkou. A je to opravdu škoda.

Zdravotní problémy mužů

Jednou z oblastí života, o kterých muži nekomunikují je jejich vlastní zdraví. A to hlavně tehdy, začíná-li selhávat. Existuje spousta zdravotních problémů, o kterých muži nemluví. Patří sem oblast duševního zdraví, problémy sexuálního charakteru, ale i mužské domněnky o tom, že jejich zdraví není v pořádku. Muži mají často pocit, že se musí s těmito problémy vypořádat sami.

  • Psychické zdraví

Duševní zdraví je pro muže obzvláště tabuizované téma. Mnozí z nich totiž považují za projev slabosti přiznat, že jejich psychika není úplně v pořádku. To může vést k tomu, že muži odkládají hledání pomoci při stavech, jako je deprese a úzkost. Jedná se o velký problém, protože poruchy duševního zdraví mohou mít vážný dopad na všechny oblasti jejich života. Od fyzického zdraví až po problémy sexuálního charakteru. Nároky dnešního života vyžadují maximální dávku flexibility. Být dobrým otcem, manželem, partnerem, zaměstnancem může být někdy náročnou výzvou pro každého muže. Pokud se psychicky trápíte, je důležité požádat o pomoc či radu.

  • Sexuální zdraví

Sexuální zdraví je pro muže dalším citlivým tématem. O problémech jako erektilní dysfunkce a předčasná ejakulace může být pro muže nepříjemné mluvit. V důsledku toho mnoho mužů nevyhledává léčbu těchto problémů. Někdy se proto zacyklí ve vztazích, případně je důsledkem jejich nízká sebeúcta.

  • Tělesné zdraví

Určitě znáte ten vtip o soplu a mužích. Pravdou však je, že o závažnějších věcech se prostě nebaví.
Muži také často nemluví ani o jejich tělesném zdraví.

  • Rakovina

Rakovina je pro muže děsivé slovo a stejně velmi děsivá může být pro ně diagnóza vyslovena z úst odborníka. Jednou z příčin, proč muži hazardují se svým zdravím mohou být také obavy a strach z onemocnění.
Jde ovšem o to, že rakovina si nevybírá. Může postihnout kohokoliv a kdykoliv. Muže nevyjímaje. A proto je tak důležité, aby si muži byli vědomi možnosti rakoviny a aby se nechali vyšetřit, pokud mají nějaké podezření.

Existuje mnoho různých typů rakoviny a příznaky se mohou lišit v závislosti na typu.

Ty nejčastější rakoviny u mužů se projevují například takto:

  • Bulky ve varlatech
  • Změna intenzity močení
  • Krev v moči
  • Bolest v dolní části zad nebo pánve
  • Potíže s močením
  • Otok v oblasti třísel nebo břicha

Druhé nejčastější onkologické onemocnění číhá na mužskou populaci hlavně po 50 tce. Je jím rakovina prostaty. Smutnou statistikou ale je, že až 14 procent případů lékaři odhalí až v pokročilém stadiu. Tato informace tvrzení, že muži mají tendenci potlačit příznaky a komunikovat o problémech, jen potvrzuje. Mnoho mužů jednoduše ignoruje projevy začínajícího onemocnění, přitom při včasné diagnostice je při tomto onemocnění šance oddálit progresi rakoviny a zachránit život pacienta. Jinak tomu není ani u rakoviny varlat. Ta nejčastěji postihuje muže již ve věku od 20 let. Velkou roli přitom hraje dědičnost nebo nesestouplá varlata v novorozeneckém věku.

Pokud zpozorujete některý z příznaků uvedených výše, je důležité ihned navštívit lékaře. Rakovina je léčitelná, ale čím dříve se podchytí, tím lépe. Takže se nebojte ozvat a nechat se zkontrolovat. Může vám to zachránit život.

  • Erektilní dysfunkce (impotence)

Problém s potencí je skutečně háklivé mužské téma. Přitom na mužskou psychiku může mít tento problém až devastační následky. Muži často ztrácejí sebehodnotu a jen málokdy se o tomto problému někomu svěří.
Přitom problémy s erekcí má na v České republice až každý desátý muž od 21 let.
Je to téma, které je často zahaleno rouškou tajemství a rozpaků. Není to nic, za co by se měli muži stydět a hledání léčby může často vést k úspěšnému výsledku.

Pokud jste muž trpící erektilní dysfunkcí, vězte, že nejste sami. Existuje mnoho dostupných zdrojů, které vám pomohou lépe porozumět vašemu stavu a jak jej zvládat. Promluvte si se svým lékařem o svých možnostech a nebojte se požádat o pomoc, pokud ji potřebujete.

  • Hemoroidy

Podrážděné a oteklé cévy v rektální oblasti kolem konečníku. U žen často vznikají jako nepříjemná změna po těhotenství. U mužů je jejich vznik ovlivněn životním stylem. Sedavé zaměstnání, nadváha a strava s nedostatečným obsahem vlákniny jsou totiž rizikovým faktorem. Jsou mimořádně nepříjemné, svědí, způsobují bolest a někdy dokonce krvácejí. Je naprosto logické, že svěřovat se o tomto problému někomu blízkému může být mimořádně nepříjemné. 

  • Inkontinence u mužů

Inkontinence je nedobrovolný únik moči nebo stolice. Může se jednat o dočasný problém, nebo se může jednat o chronický stav. Tak či onak, je to něco, co může být velmi trapné a těžko se s tím vypořádat.
Původ vzniku inkontinence u mužů může být různý. Od různých funkčních poruch až po některé druhy rakoviny. Rizikovým faktorem vzniku je také kouření nebo nadměrné pití alkoholu. A u některých mužů je příčina neznámá.

Problémy se sexualitou jsou stále tabu

Je mnoho věcí, o kterých muži při sexu nemluví. Může to být z různých důvodů, ale často je to proto, že jsou v rozpacích nebo se bojí toho, jestli by je partnerka mohla pochopit. Sexuální problémy jsou něco, s čím se mnozí muži vnitřně zabývají, ale necítí se o tom pohodlně diskutovat. Může to být cokoliv od erektilní dysfunkce až po předčasnou ejakulaci. 

  • Předčasná ejakulace 

Předčasná ejakulace nastává, když muž během sexuální aktivity dosáhne orgasmu příliš brzy a rychle ejakuluje. Může to být pro oba zúčastněné partnery mimořádně frustrující a způsobit problémy se sexuálním uspokojením ženy. V některých případech to může dokonce vést k úplnému vyhýbání se sexu jednoho nebo druhého partnera.
Mezi možné příčiny patří úzkosti, stres, nezkušenost partnera, nadměrná stimulace nebo dlouhá sexuální abstinence. Často se jedná o kombinaci faktorů. Naštěstí jsou dostupné způsoby, které mohou mužům pomoci překonat tento problém a užít si zdravý a plnohodnotný sexuální život.

  • Malý penis

Na velikosti záleží. V mužském světě určitě ano. Spousta mužů má pocit, že jejich penis nedosahuje takové velikosti, aby jím dostatečně uspokojili partnerku. Je to však záležitost, která je často terčem mnoha vtipů a proto mužům nepřijde vhodné o ní mluvit.

  • Nedostatek libida

Ano, i muži trpí nízkým libidem. Nedostatečná sexuální touha může mít mnoho psychologických příčin. Nechuť k sexuální aktivitě je často jakýmsi obranným mechanismem nebo odpovědí na nepřiměřenou zátěž, kterou muž právě prožívá. Také může být reakcí na nefungující partnerský vztah, projevem nízkého sebevědomí nebo nedoceněním partnera v intimní oblasti.

Tajemství mužů před ženami

Tu je niekoľko vecí, o ktorých muži jednoducho so svojimi partnerkami neriešia. 

  1. Pocity nejistoty

Všichni je máme, ale neradi si to přiznáváme. Snažíme se působit sebevědomě a silně, ale někdy se to prostě nedá.

  1. Obavy

Na mužských bedrech stojí velká zodpovědnost. Chtějí působit rozhodně a nést ji z celou mužskou hrdostí. Nechtějí působit slabě, ale někdy je prostě přepadnou obavy, zda to všechno bravurně zvládnou. 

  1. Prožívání emocí

Muži velmi často potlačují své emoce a neradi je dávají najevo. Myslí si, že díky tomu vypadají slabě nebo žensky.

  1. Sexuální touhy

Bojíme se odhalit své skutečné sexuální touhy ze strachu z odsouzení nebo odmítnutí. Myslíme si, že díky tomu vypadáme zvráceně nebo špinavě.

  1. Nedokonalosti našeho těla

Všichni máme nějaké nedokonalosti na části svého těla, které si uvědomujeme, ale nikdy to nepřiznáme nahlas. Nechceme, aby lidé věděli, že i my máme nedostatky.

  1. Vztahové problémy

Bojí se mluvit o vztahových problémech ze strachu, aby to nevyznělo, že si stěžují, nebo kňučí. Nechtějí, aby si jejich partnerky myslely, že nezvládají svůj vlastní život a emoce.

  1. Finance 

Muži se snaží zajistit rodinu a sebe i do budoucnosti. Ale ne vždy se jim to může podařit. Neradi o tom mluví nechtějí, aby si o nich lidé mysleli, že jsou nezodpovědní, nebo že neumí zacházet s financemi.



Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz