10 přírodních způsobů, jak zlepšit kvalitu svého spánku

Spánek je klíčový pro naše celkové zdraví a pohodu. Kvalitní spánek může zlepšit náš imunitní systém, přispět k lepšímu duševnímu zdraví a dokonce podpořit péči o naší pokožku. Bohužel, mnoho z nás trpí nespavostí, rušivými sny, zlým spánkem nebo se budí unavení.

sirupo-kvalita-spanku-clanok-2

Pokud se potýkáte s problémy se spánkem, podívejte se na následujících 10 přírodních způsobů, které mohou pomoci zlepšit kvalitu vašeho spánku.

 

  1. Stanovte si pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu každý den, a to i o víkendech. Tělo si zvykne na tento rytmus a bude se cítit přirozeněji.

 

  1. Vytvořte si klidné prostředí: Ujistěte se, že je vaše ložnice temná, klidná, chladná a pohodlná. Můžete využít také aromaterapii, například levandulový olej pro uklidnění.

 

  1. Vyhněte se elektronice před spaním: Snažte se omezit používání mobilů, tabletů, počítačů a televizí alespoň hodinu před spaním. Modré světlo, které tyto zařízení vydávají, může narušit tvorbu hormonu melatoninu, který reguluje spánek.

 

  1. Strava a pitný režim: Vyhněte se těžkým jídlům a kofeinu před spaním. Snažte se také dodržovat pitný režim během celého dne, ale omezte pití před spaním, abyste předešli častému nočnímu vstávání na toaletu.

 

  1. Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita může pomoci zlepšit kvalitu spánku tím, že zvyšuje produkci endorfinů a snižuje hladinu stresu. Ale snažte se necvičit příliš blízko doby spánku, protože to může mít opačný účinek.

 

  1. Relaxační techniky: Techniky jako jóga, meditace nebo hluboké dýchání mohou pomoci zklidnit mysl a připravit tělo na spánek.

 

  1. Vyhněte se dlouhým zdřímnutím během dne: Pokud si během dne pospíte, snažte se, aby to bylo maximálně 20-30 minut, a to raději v první polovině dne.

 

  1. Postupné procitání: Pokud možno, nastavte si budík na postupné procitání, například s přírodními zvuky nebo postupným zvyšováním světla.

 

  1. Vitamíny a doplňky stravy: Magnesium a vitamín B6 mohou podpořit klidný spánek. Také bylinné čaje nebo sirupy například s heřmánkem, levandulí nebo meduňkou, mohou pomoci uklidnit tělo a mysl.

 

  1. Rituály před spaním: Rutina před spaním, jako je čtení knihy, poslech klidné hudby nebo teplá koupel, může signalizovat tělu, že je čas jít spát.

 

Nezapomeňte, že pokud máte vážné nebo dlouhodobé problémy se spánkem, je důležité konzultovat to se svým lékařem. Zlepšení kvality spánku může mít pozitivní dopad na celkové zdraví a kvalitu života.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz