Sex nezačíná v ložnici. Jak funguje sexuální přitažlivost?

Mnoho mužů si to vůbec neuvědomuje, ale sexuální touha u žen má počátek v projevech náklonnosti nesexuálního charakteru. Již Sigmund Freud tvrdil, že sexualita je podnětem pro veškeré lidské jednání a objevuje se i v nesexuálních aktech. Jsou to ty drobné maličkosti jako letmé doteky, rozhovory a projevy laskavosti, kterými si muž získává přízeň ženy. Hodně vztahů ztroskotá právě pro to, že žena nemá chuť na sex, neboť se cítí nemilovaná a muž trpí nedostatkem sexu. Tak jako emocionální vztah, stejně tak intimita a sexuálita potřebuje neustálou péči, bez které bohužel vyhasíná na obou stranách. Pokud muž a žena nenajdou společné řešení, začíná začarovaný kruh, ze kterého se jen velmi těžko vystupuje. 

V dnešní době se snadno dostanete ke kvantu obsahu, který zobrazuje sexualitu různých jejích rozměrů. Časopisy, filmy pro dospělé a dokonce i sociální sítě nám podsouvají sex v podobách, ve kterých by v minulosti vzbudil pohoršení. Žijeme v presexualizované době, ale paradoxně máme problém s identifikací vlastních sexuálních potřeb. To o co v době minulosti museli muži bojovat a dobíjet se jim podsouvá jednoduše, levně a nemusí na to vyvinout prakticky žádné úsilí. A často navíc v takové formě, která s přirozeností vůbec nekoresponduje. Jak to ovlivňuje chuť na sex mužů i žen? Muži mají tendenci vyžadovat od partnerek vše, co jim prezentoval takový obsah jako normu a ženy ztrácejí chuť na sex, protože se cítí nedostatečné „dobré“ milenky. Osobitá kapitola je závislost mužů na tomto obsahu.

Pojďme se spolu podívat na to jak libido a sexualita funguje v reálném životě.

Jak vzniká touha? Co je libido, chemie a sexuální přitažlivost?

Libido - sexuální apetit, nebo přirozený pud sexuální žádostivosti. Jednoduše chuť na sex. Je přímo závislé na množství faktorů. Počínaje hormony a složitými procesy v našem mozku až po situace, které v životě prožíváme. Sexuální touhu ovlivňuje náš věk, pohlaví a dokonce i některé léky. Neexistuje žádné číselné vyjádření libida, ale obvykle se označuje jako nízké nebo vysoké. Každý člověk to má s chutí na sex jinak. A je to naprosto normální.

 

Sexuální touhu ovlivňují různé biologické, psychologické a sociální činitele.  

  • Hormóny a ženské libido

Pohlavní hormony jako estrogen, progesteron a testosteron jsou hlavními startéry mužského i ženského libida. Zatímco progesteron a estrogen spojujeme s menstruačním cyklem a testosteron s produkcí spermií, všechny tyto tři hormony jsou do určité míry přítomny v mužském i ženském těle. Když na konci cyklu začne hladina estrogenu a progesteronu klesat, většina žen pociťuje zároveň pokles sexuální touhy. Některé ženy mají ale paradoxně zvýšené libido právě během probíhající menstruace. Pokud vaše partnerka naopak zaznamenává nedostatečnou chuť na sex a užívá hormonální antikoncepci, právě tento fakt může být toho příčinou.

  • Hormóny a mužské libido

Za normálních okolností ženské libido kolísá během 4 fází menstruačního cyklu, u mužů je to mnohem kratší období. Hladina testosteronu během 24 hodin u muže stoupá a klesá a největší sexuální apetit má drtivá většina chlapů právě ráno. Vysvětluje to i fakt, proč se muži často probouzejí s erekcí, která je fyzickým znakem vysokého libida. Nejnižší hladiny testosteronu jsou naopak v pozdních nočních hodinách. Takže milé dámy, neunavujte se nutit svou polovičku do společných aktivit v této době.

Jak se mění chuť na sex věkem?

Kromě toho, že hladina testosteronu během dne stoupá a klesá, během života muže má chuť na sex sestupnou tendenci. Nejvyšší hladiny dosahuje v období dospívání a poté se postupně snižuje. Je přirozené, že muži s přibývajícím věkem zaznamenávají také pokles chuti na sex. Opět platí pravidlo, že míra poklesu je u každého individuální. Většina mužů ovšem dokonce i ve věku 60 nebo 70 pociťuje určitou sexuální touhu.

Ženy po produktivním věku v důsledku mnoha fyziologických procesů mají nižší libido, než v produktivním věku a pokles je dokonce dva až třikrát větší, než u mužů ve stejném věku.

Ztráta libida a psychologické faktory

Psychologické faktory tvoří významnou skupinu, která může mít za následek snížení libida.

Toto jsou ty nejčastější psychologické aspekty, které ovlivňují ženskou chuť na sex:

  • Úzkost a depresivní stavy snižují chuť na sex dokonce víc, než vyšší věk. Negativní myšlenky, únava, snížená motivace a sebeobviňování má negativní vliv na sexuální touhu.
  • Ženy, které mají negativní zážitek spojený přímo se sexuálním aktem, často vykazují nízký zájem o sexuální styk dokonce i se životním partnerem. Může se jednat o špatné vzpomínky na první sex, špatné zacházení sexuálního charakteru jako například znásilnění nebo kritika na jejich sexuální výkon.
  • Nadměrná kritika vnímání vlastního těla je spojena se sebeúctou. Mnoho žen projevuje nechuť na sex s jejich partnery protože se domnívají, že jsou příliš hubené, příliš plné, mají celulitidu, strie nebo jiné nedokonalosti těla.
  • Nedostatek emocionální intimity má na ženy téměř antikoncepční účinek. Pro ženu jsou také frustrující problémy s erekcí partnera. Má totiž pocit, že partnera nedokáže dostatečně vzrušit a její zájem o sex také klesá.

A které psychologické činitele ovlivňují mužskou sexuální touhu?

  • Stejně jako u žen i u mužů je deprese závažnou příčinou, která ovlivňuje jejich chuť na sex.
  • Stres spouští nadprodukci kortizolu, který funguje jako výstražný systém. Má na svědomí zúžení krevních cév, ale také pokles hladiny testosteronu. Nízká hladina testosteronu je přímo úměrná nízké sexuální touze.  
  • Náročné období, únava a poruchy spánku mohou také způsobit menší zájem o sex.

Sexuální přitažlivost, nebo když funguje chemie

Na rozdíl od libida, chemie je jakési psychologicko sexuální energetické spojení mezi dvěma konkrétními bytostmi. Je to jakési fluidum, které muži a rovněž ženy popisují různými fyzickými a psychickými projevy. Časté indikátory jsou změny řečového projevu, motýly v břiše, zrychlený tep, trhání koutky úst. Mnohé z těchto projevů jsou způsobeny zvýšením dopaminu a serotoninu při kontaktu s osobou, ke které takovou přitažlivost cítíme.

Potřeby mužů a žen nejsou stejné

Při přemýšlení o tom, proč není sex tak dobrý, jako byste si ve fungujícím vztahu představovali, je třeba se zamyslet právě nad rozdílným pociťováním sexuální touhy mužů a žen.
Právě v této části se pokusíme vysvětlit fakt, proč sex nezačíná v posteli a na důležitost vnímání rozdílů v oblasti sexuality mužů a žen pro naplněný sexuální život.

Muži jsou rozbuška a ženy chtějí být milovány

Muži jsou jako dynamit. Stačí škrtnout zápalkou a za chvíli můžete čekat explozi. Rozpálí se při nejmenší provokaci a jsou připraveni na sex. Kdykoli a kdekoliv. Pokud se však muž zaváže do jedinečného partnerství s jednou ženou, automaticky od ní očekává pravidelné sexuální uspokojení. Když se tak z ženiny strany nestane, cítí se zklamaný, zhrzený a frustrovaný. Časem si dokonce může začít namlouvat, že jeho manželka nebo životní partnerka sex nemá ráda nebo je dokonce frigidní. Jeho nenaplněná touha může vyústit v depresivní stavy nebo dokonce k nevěře.

Zatímco sex je pro muže do velké míry pouze sexuálním aktem, pro ženy začíná doslova v myšlenkách a silně souvisí s jejich prožíváním a romantickými představami o muži. Pro mnohé z nich je největším stimulantem to, že jsou žádané, atraktivní, a milované. Některé ženy dokonce považují sex za nejvyšší formu lásky a spojení muže a ženy. Pokud je tato jejich potřeba nenaplněná stává se, že chuť na sex není dostatečná k tomu, aby uspokojila partnerovy představy.

Touha nezačíná v ložnici

Z uvedeného plyne, že naše vnímání a chuť na sex má odlišnou hnací sílu. Vzorec pro uspokojení partnerových potřeb je jednoduchý. Je jím uvědomění si, že potřeby muže jsou odlišné od potřeb ženy. Proto muži pamatujte na to, že spalující plamen u svých partnerek zapálíte tím, že jí budete věnovat pozornost během celého dne, nejen v ložnici. Buďte na malou chvíli gentlemany, všímejte si, co vaši ženu trápí, nebo se jí jednoduše zeptejte. Poslechněte si ji. Přineste jí kytici například i v běžný den, pomozte s domácími pracemi a dejte jí pocit výjimečnosti. Buďte si jisti, že vás za vaši péči odmění i v ložnici.

A milé dámy, překonejte se a buďte čas od času spontánně. Překvapte ho dráždivým prádlem a zkuste něco, po čem už dlouho touží.

Klesá libido léty vztahu?

Začátky nových vztahů jsou většinou ideální. Hodně si povídáte, smějete, sdílíte společné zážitky. V sexuální oblasti to jiskří a vše se zdá být téměř ideální. Zamilovanost je skutečně opojné období. Každý vztah má však svoji posloupnost a časem se každý pár dostává do reality. Euforie opadá, začínáme vnímat vzájemné nedostatky a také libido klesá.

Mírný pokles sexuální aktivity je naprosto normální. Stav zamilovanosti netrvá věčně. Nenechte však upadnout vztah do tragického stereotypu a pěstujte zdravý a vyvážený sexuální život prospěšný každému z dvojice. 

Zlepšení vztahu znamená zlepšení sexuálního života

Pokud vám to ve vztahu nefunguje, pravděpodobně nefunguje ani váš sexuální život a touha exponenciálně klesá. Existují dva scénáře. Vztah nefunguje protože nefunguje sex nebo nefunguje sex jednoduše proto, že máte vztahové problémy. Ať začnete z jakéhokoli konce, vyřešením jednoho problému se v drtivé většině vyřeší i problém č.2. Pokud máte partnerské neshody, nečekejte na pohromu a začněte jednat, než vás to spolu přestane bavit definitivně.

A pokud touha stále nepřichází, vzpomeňte si na činnosti, které byly běžné na začátku randění. 

Ve fázi zamilovanosti děláme například toto:

  • Pečujeme o svůj vzhled. A zároveň se cítíme atraktivnější. Zatímco muži v období randění intenzivně sportují, chodí do posilovny a pečlivě si vybírají oblečení, ženy nezanedbávají návštěvu kosmetiky nebo kadeřnictví.
  • Vzájemně si věnujeme svou pozornost. Žádné chytré telefony, tablety ani Macbooky.
  • Chodíme na rande. Muži se snaží překvapit ženy výběrem zajímavého místa na procházku, nestandardní restaurace nebo návštěvou nového divadelního představení.
  • Posloucháme jeden druhého. Sdílíme a poznáváme se. Poslechneme si názor toho druhého i přes pracovní shon a stres.
  • Plánujeme. V počátečních fázích vztahu se soustředíme na pozitivní stránky života a komunikujeme o nich více než o problémech.
  • Projevujeme si něžnosti. A jsme v neustálém fyzickém kontaktu. Letmé doteky, polibek na obličej, objímání a držení za ruce. 

Nakonec je třeba uvědomit si ještě jednu věc. Lidé mluví zcela  na rovinu o násilí, válkách, zbraních, inflaci, nástrahách moderního světa. Jsme schopni komunikovat partnerovi mnohé jeho nedostatky. Pokud ale jde o komunikaci vlastních sexuálních potřeb svému partnerovi, obvykle mají mnozí z nás ostych.

Odbourejte ho i za cenu, že překročíte svoji komfortní zónu a řekněte si o svých nejtajnějších sexuálních touhách, představách a fantaziích.

Nebojte se vyhledat odborníka

Zkusili jste už téměř všechno a touha a chtíč nepřichází? Váš partner vás už téměř nepřitahuje, popřípadě nemá chuť na sex s vámi právě on? Neváhejte vyhledat odborníka z oblasti sexuologie.

Než tak učiníte, určitě neuděláte chybu, pokud vyzkoušíte některý z přírodních přípravků, které jsou určeny, mimo jiné i na zvýšení libida a podpory chuti na sex.

Doporučení na závěr

Active XY Rapid je přírodní produkt značky Sirupo, který vám pomůže posunout se vpřed na cestě za kvalitnějším sexuálním požitkem. Také podporuje tvrdost a vytrvalost, abyste dosáhli plnohodnotné erekce rychleji a užívali si sexuálního požitku.

Active XY Long Plus je přírodní produkt značky Sirupo, který je určen pro lidi s rychlým vyvrcholením na oddálení ejakulace. Vysoce koncentrované extrakty z tradičních bylin obohacují intimní zdraví mužů tradičními ingrediencemi ve spojení s moderními poznatky.

Oba produkty podporují libido a sexuální přitažlivost.

 

Zdroje:

https://www.menopause.org.au/hp/gp-hp-resources/low-libido-the-psychological-aspect

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2014.00157/full

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/sexual-health/expert-answers/loss-of-sex-drive/faq-20058237

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2014.00157/full

Kniha: Moje túžby, tvoje túžby Copyright © 1986, 1994 by Willard F. Harley





Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz