Deprese a úzkost: Jak je rozpoznat a kdy hledat pomoc

Tam, kde je světlo, je často i stín. A stínem naší doby je bezesporu psychické zdraví. Stále více a více lidí se potýká s depresemi a úzkostí. Není to jen nějaký moderní trend nebo módní vlna, která nás zasáhla. Je to skutečný problém, který si žádá naši pozornost. Jak tedy tyto duševní stavy rozpoznat a kdy hledat odbornou pomoc? A jak můžeme sebepomoci a co nám může pomoct? 

sirupo-depresia2

Deprese a úzkost jsou dvě odlišné, ale často související duševní stavy. Každý z nás se může cítit deprimovaně nebo úzkostně, ale pokud tyto pocity přetrvávají déle než dva týdny, mohlo by se jednat o deprese nebo úzkostnou poruchu.

Deprese je charakteristická pocity smutku, ztráty zájmu nebo radosti z činností, které nás dříve bavily. Mezi další příznaky patří: úbytek nebo naopak přírůstek na váze, poruchy spánku, ztráta energie, pocity bezcennosti nebo nepřiměřené viny, snížení schopnosti myslet nebo se rozhodovat, opakované myšlenky na smrt nebo sebevraždu.

Úzkost je zase stav, kdy jsme neustále napjatí, máme pocit neklidu, obav, strachu nebo paniky. Další příznaky mohou zahrnovat: pocení, zrychlený srdeční tep, třes nebo dráždivost.

Můžeme se setkat také s konkrétnějšími formami úzkosti či deprese, jako je separační úzkost nebo poporodní deprese. Separační úzkost je běžná u malých dětí, ale může se objevit i u dospělých. Jde o intenzivní strach z odloučení od lidí, na kterých nám záleží. Poporodní deprese je vážné onemocnění, které může postihnout ženy po porodu. Je doprovázena silnými pocity smutku, úzkosti nebo zoufalství, které mohou ovlivnit schopnost nové matky starat se o dítě.

Pokud si u sebe nebo u blízké osoby všimnete některého z uvedených příznaků, je důležité hledat odbornou pomoc. Kontaktovat můžete svého praktického lékaře, psychiatra, psychologa nebo psychoterapeuta. 

Kromě lékařské pomoci je důležitá i sebepomoc. Základem je zdravý životní styl - pravidelný pohyb, vyvážená strava, dostatek spánku a odpočinku. Pomoci může také meditace, jóga nebo relaxační techniky.

Velkou roli v léčení deprese a úzkosti mohou hrát výživové doplňky. Například omega-3 mastné kyseliny, vitamín B komplex, magnesium, zinek nebo probiotika mohou posílit náš organismus a pomoci nám lépe zvládat stres. 

Vždy ale konzultujte užívání doplňků se svým lékařem. Některé mohou interagovat s léky, které již užíváte, a některé mohou být pro vás kontraindikované.

Deprese a úzkost jsou vážné stavy, které si žádají naši pozornost. Je důležité je včas rozpoznat a hledat odbornou pomoc. Ale je také důležité pamatovat na to, že nejsme sami. Existují organizace a skupiny, které nám mohou poskytnout podporu a pochopení. A nikdy nezapomínejme na to, že i v nejtěžších chvílích je vždy světlo na konci tunelu.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz