5 bylín, ktoré podporujú zdravé trávenie

Trávení je základním procesem, který nám umožňuje vstřebávat živiny z potravy, kterou konzumujeme. Ať už jde o vitamíny, minerály, bílkoviny, tuky či sacharidy, všechny tyto důležité živiny musí být nejprve stráveny, aby mohly být naším tělem správně zpracované. Pokud je náš trávicí systém v nepořádku, můžeme se cítit nepříjemně, trpět na různé zdravotní problémy a z dlouhodobého hlediska se může naše celkové zdraví vážně zhoršit.

sirupo-byliny-2

Na druhé straně, pokud se o náš trávicí systém řádně staráme, může nám to přinést řadu benefitů. Můžeme se cítit energičtější, naše pleť může být zářivější, může se zlepšit náš spánek a můžeme dokonce zaznamenat zlepšení naší nálady. A to jen díky tomu, že naše tělo efektivně získává a využívá všechny potřebné živiny.

 

A zde vstupují na scénu byliny. Byliny jsou přírodní dar, který nám nabízí širokou škálu benefitů, včetně podpory zdravého trávení. Některé byliny mohou pomoci tělu lépe strávit potravu, jiné mohou pomoci při potížích jako je nadýmání, zácpa nebo pálení žáhy. Jejich výhodou je, že působí přirozeně a šetrně, přičemž posilují naše tělo a pomáhají mu fungovat tak, jak má.



5 bylin, na pomoc při trávicích problémech: 



Ostropestřec mariánský - je známý svými léčivými účinky na játra a řadí se mezi nejúčinnější přírodní látky pro detoxikaci těla. Ostropestřec také pomáhá při trávení tím, že podporuje produkci žluči, což je klíčové pro rozklad tuků.

 

Fenykl obecný - je bylinka, která je často používaná pro své schopnosti zmírnit nevolnost, plynatost a nepohodlí spojené s trávením. Fenykl může také pomoci zmírnit křeče v žaludku a střevech. Může se konzumovat jako čaj, nebo se přidávat do jídla pro jeho jedinečnou chuť a zdravotní přínosy.

 

Rakytník řešetlákový - je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují celkové zdraví a pomáhají chránit tělo před škodlivými toxiny. Jeho plody mohou pomoci podporovat zdravé trávení tím, že stimulují střevní pohyby a pomáhají při prevenci zácpy.

 

Skořicovník cejlonský - známý také jako pravá skořice, je oblíbený pro svou sladkou chuť a výživové přínosy. Skořice pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje zdravé trávení tím, že pomáhá snižovat plynatost a nadýmání.

 

Klanopraška čínská - známá také jako astragalus, je bylinka používaná v tradiční čínské medicíně pro své schopnosti posilovat imunitní systém a podporovat zdraví trávicího systému. Může také pomoci zmírnit symptomy gastrointestinálních poruch, jako je diarea a zácpa.

 

Všechny tyto bylinky jsou dostupné ve formě čajů, sirupů, tablet nebo kapslí a je dobré je mít vždy po ruce pro případ trávicích potíží. Je důležité pamatovat na to, že ačkoli jsou tyto bylinky přírodní, měly by se užívat s opatrností a vždy po konzultaci se zdravotnickým odborníkem, zvláště pokud užíváte nějaké léky nebo máte zdravotní problémy.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz